6 načina da povećate profit bez novih kupaca

No Comments

Ključan cilj svakog čoveka u prodaji je da zadrži postojeće kupce. Zadržavanje postojećih kupaca je daleko jeftinije nego sticanje novih.

Morate imati na umu sledeće činjenice:

  • Pridobiti novog kupca košta 6 puta više nego investicija u zadovoljavanje i zadržavanje postojećog kupca
  • Prosečna kompanija u svetu  izgubi i do 30% svojih kupaca svake godine
  • Smanjenje stope napuštanja kupaca od 5% može povećati profit za 20 do 80 %, u zavisnosti od toga u kojoj industrijskoj grani poslujete.

Predstavljamo vam 6 dobrih saveta kako da zadržite postojeće kupce:

Brinite o kupcu i posle prodaje

Tek nakon kupovine počinje prodaja. Javite se  kupcu 10, 20, 30 dana posle kupovine da proverite da li je sve u redu. Pitajte ga da li je zadovoljan sa onim što ste za njega učinili. Poseta ili poziv su dobra strategija koja može otkriti da li postoji neki problem i uveriti kupca da ste zainteresovani za njega i posle kupovine proizvoda. Stavite u svoj raspored redovne pozive i sastanke sa trenutnim kupcima. Vrlo je bitno da napravite plan odnosa sa kupcima u budućnosti.

Redovno komunicirajte sa vašim kupcem

Komunicirajte stalno sa kupcima. Bez obzira da li to bilo putem telefona, newsletter-a, letka, čestitke za Novu godinu, nađite način da to stalno činite. Počastite ponekad sa nečim svoje sadašnje potrošače – dajte im nešto besplatno, informišite ih o svemu što bi njima moglo biti od značaja. Pošaljite neki poklon, pozovite da vas ponovo poseti, ponudite razne vrste beneficija, čestitajte mu rođendan, pozovite na događaje koje kompanija organizuje… Suština dobrih odnosa sa kupcem je stalan dijalog. Ako se vaš jedini kontakt sa kupcem odvija kada želite nešto da mu prodate, ili kada se on zbog nečega žali, onda se to ne može nazvati dijalogom.

Pošaljite zahvalnicu kupcu posle kupovine

Pošaljite pismo zahvalnosti kupcu svaki put kada zaključite prodaju. Ukažite mu poštovanje što je kupio od vas. Pismo neka bude ljubazan pozdrav i izraz poštovanja. Pismom možete kupcu predložiti da vas u slučaju nezadovoljstva u vezi bilo čega obavesti kako bi mogli nešto učiniti.

Mnogi prodavci pogrešno misle da nakon što je sa kupcem zaključen posao nije više potrebna nikakva pažnja. Kratko, jasno, personalizovano pismo u kome se zahvaljujete na susretu, podsećate na osnovne elemente dogovora ili najavljujete buduće susrete potvrđuje vašu profesionalnost i obezbeđuje dobru osnovu za sve vaše buduće kontakte. Uložite 45 minuta svog vremena, ostavite dobar dojam i steknite lojalnog kupca u narednim godinama.

Budite interesovanje kupca za vašu firmu

Da bi se pažnja kupca za vašim proizvodima i uslugama održavala na visokom nivou morate stalno podizati njegovo interesovanje za vašu firmu. To se ne postiže samo sjajnom reklamom.

Ponudite kupcima posetu preduzeću, organizujte interaktivne susrete, stalno razvijajte i ažurirajte vaš veb sajt stavljajući nove i sveže informacije. Organizujte vikend zabave i druženja.

Nagrađivanje kupaca je često korišćena strategija. Posle većeg broja kupovina pošaljite kupcu poklon, dokažite da cenite to što je vašoj firmi ukazao poverenje time što kupuje vaše proizvode ili koristi usluge. Dajte kupcima razlog da vam se vrate. Dajte im nešto u pola cene. Poklonite im nešto besplatno.

Rešavajte žalbe i primedbe klijenata

Ako se pojavi problem nakon kupovine, nastojte da ga na svaki način rešite. Obećajte da ćete učiniti sve što možete kako bi rešili kupčev problem što je pre moguće. Ako je proizvod neisparavan ili oštećen, vratite novac kupcu ili zamenite proizvod za novi ispravan. Iako vam to deluje kao gubitak, to je samo u kratkom roku. Dugoročno, vi u potpunosti pridobijate kupca.

Primedbe su pozitivna stvar u toku prodajnog procesa. Vaša sposobnost da na njih odgovorite na pravi način predstavlja glavnu veštinu u procesu prodaje i od nje zavisi vaš uspeh i prihod.

Istražujte zadovoljstvo kupaca

Odgovorne firme istražuju zadovoljstvo kupaca kroz periodična istraživanja. Oni šalju upitnike, putem telefonskih poziva anketiraju slučajni uzorak aktuelnih kupaca ili preko društvenih mreža osluškuju šta potrošači misle. Takođe traže mišljenje kupaca o konkurenciji. U toku prikupljanja podataka o zadovoljstvu kupaca, takođe je korisno postaviti dodatna pitanja koja se odnose na nameru ponovne kupovine. Korisno je sagledati verovatnoću ili spremnost preporučivanja firme ili brenda drugima. Barem jednom godišnje pošaljite kupcima anketu sa nekoliko pitanja. Rezultati ankete mogu biti izuzetno dragoceni za vaš marketinški sektor. Mogu vam pomoći u povećanju prodaje i dobiti.

Miroslav Zorić je osnivač i vlasnik kompanije "Poslovna savršenost", specijalizovane za edukaciju i osposobljavanje kadra za najtraženije i najplaćenije poslove na tržištu rada. Miroslav poseduje višegodišnje iskustvo u oblasti internet marketinga, od web dizajna, preko optimizacije i copywritinga, do društvenih mreža i analize tržišta. Uz tim stručnjaka iz različitih oblasti online marketinga, svakodnevno se bavi osmišljavanjem, planiranjem i kreiranjem strategija i njihovim uspešnim plasiranjem na online tržište.

Više sa našeg bloga