Verovali ili ne – analiza konkurencije može učiniti vaše poslovanje boljim

U savremenom poslovanju prava borba za osvajanje tržišta vodi se na internetu. Da biste uopšte opstali u današnjem biznis okruženju, veoma je važno na vreme otkriti ko su vaši online konkurenti, šta rade i kako da budete bolji od njih, a za to vam je potrebna detaljna analiza tržišta i konkurencije.

analiza konkurencije

Analiza tržišta - ko je vaša konkurencija na internetu?

Najjednostavnije rečeno, vašu konkurenciju čine svi koji nude istu ili sličnu uslugu kao i vi. A kada je reč o poziciji na pretraživačima, to su svi čiji se web sajtovi u rezultatima pretrage nalaze ispred vas za ključnu reč po kojoj vi želite da budete prepoznati. Poslovni potezi koji ne uzimaju u obzir ponašanje konkurencije mogu biti fatalni i direktno ugroziti egzistenciju preduzeća. Jednostavno, za posledicu ćete imati da će kupci zaobilaziti vaše proizvode i usluge i odlaziti kod drugih. Kako postojanje konkurencije možete pretvoriti u svoju prednost? Odgovor je analiza konkurencije. Najpre, upoznajte potencijale i mane svoje konkurencije, a onda krenite u akciju. Primenite ono što rade dobro, zaobiđite njihove greške i podignite svoje poslovanje na viši nivo.

I najveće korporacije imaju konkurenciju

Skoro da ne postoji delatnost u kojoj postoji apsolutni monopol jedne kompanije. Baš svi imaju konkurenciju.

Ključna stvar je da i vi i vaša konkurencija na internetu želite isto – veći saobraćaj i što više potencijalnih kupaca. Samo je pitanje ko će ih pre pronaći i pridobiti.

Evo jednog poređenja.

online konkurenti

Zamislite svoje poslovanje kao vožnju automobilom. Stakla su zatamnjena, imate svu udobnost, komfor i sigurnost. Vozite polako i mislite da vam prilično dobro ide. Međutim, kada otvorite prozor shvatićete da se oko vas nalazi veliki broj sličnih ili istih automobila, a većina njih vozi preko 100 km/h. Pretiču vas s lakoćom. Shvatate da ste zapravo usred trke u kojoj je veoma važno biti među prvima.

U praksi, većina preduzetnika nema realnu predstavu koliko dobro posluje dok se ne osvrne oko sebe i nepristrasno sagleda gde se nalazi u odnosu na ostale. E, to je osnovni cilj analize tržišta. Najpre da utvrdite ko su vam konkurenti, a zatim gde je vaša pozicija među njima. Koje su im prednosti, šta rade bolje od vas, gde greše, šta su im naredni potezi i kako vi to da iskoristite na najbolji način i zauzmete lidersku poziciju.

Nakon što se odredi ko su konkurenti na tržištu, koje su im prednosti i mane, treba pristupiti pripremi detaljnog plana za što bolju SEO optimizaciju koja je jedna od tehnika i strategija internet marketinga koja se primenjuje u trci za lidersku poziciju.

intenet konkurenti

Šta obuhvata istraživanje konkurencije na internetu?

Analiza online konkurencije je složen i intenzivan proces koji čini nepristrasno sagledavanje online prisustva konkurenata iz više perspektiva:

 • Definisanje i identifikacija konkurencije na pretraživaču po ključnoj reči preko koje želite da vas kupci nađu
 • Istorijska analiza – otkriva kako su konkurenti dospeli tu gde se danas nalaze, kako su razvijali svoje poslovanje na internet
 • Analiza prisustva na internetu i saobraćaja na web sajtu (koliko ima domena, poddomena, procenat pregledanih stranica…). Iz tih informacija možemo dosta stvari zaključiti o konkurenciji. Npr. to da li hostuju na deljenom ili vlasničkom serveru govori o tome koliki su budžet spremni da izdvoje za internet. Velike kompanije uvek koriste sopstveni server
 • Procena vrednosti sajta
 • Oglašavanje na pretraživačima, da li i koliko ulažu u plaćene kampanje
 • Istraživanje posećenosti sajta – koje reči direktno privlače ljude na sajt i na koje stranice konkretno; šta su uradili po pitanju optimizacije; demografski podaci o posetiocima; sa kojih sajtova najčešće dolaze i na koje idu nakon napuštanja, kao i ko su dodatni konkurenti
 • Imaju li kompanijski blog
 • Šta se priča o vašoj konkurenciji na socijalnim mrežama? Kakva je njihova aktivnost i interakcija sa fanovima? Društvene mreže daju mogućnost predviđanja čitave marketinške strategije konkurentske firme. Po reakcijama njihovih kupaca i vi možete uvideti šta trenutno „prolazi“, šta im se najviše, a šta manje dopada i tome prilagoditi svoju ponudu ili reklamnu aktivnost.

Vi nama prepustite istraživanje konkurencije i mi ćemo vam pokazati kako da se popnete za stepenik iznad nje

Cena usluge analize tržišta zavisi od vaših konkretnih zahteva, potreba, obuhvata analize, potrebnih informacija. Krajnji ciljevi koje ćemo zajedno postići su:

 • Povećanje saobraćaja na vašem web sajtu
 • Manji troškovi privlačenja novih klijenata
 • Brže prilagođavanje promenama na tržištu
 • Strategija za predviđanje i odgovor na konkurentske pretnje
 • Ubrzan povraćaj sredstava uloženih u marketing
 • Uvećanje zarade kao krajnji cilj svake marketinške kampanje