Ime domena kao strategija optimizacije

No Comments

Ime domena predstavlja srž onlajn identiteta svakog web sajta i ono je  u stvari internet adresa web sajta. Ime domena upotrebljava se u URL adresi web strana i da bi se identifikovale određene web stranice.

Internet domeni se sastoje od dva ili više delova odvojenih tačkama. Postoje domeni najvišeg nivoa (top level domeni) i domeni nižih nivoa u hijerarhiji sistema imena domena (DNS). Na primer, u domenu www.websajtmarketing.com, „.com” je domen najvišeg nivoa, a „websajtmarketing” je domen drugog nivoa.

Postoje dve osnovne vrste top level domena:

  • generički top level domeni kao što su .com, .org, .net;
  • countri kod top level domeni, tj. domeni državnih kodova kao što je .rs, .nl, ba, .hr, i sl. Zemlje pojedinačno određiju countri kodove.

Postoje i poddomeni. Poddomen je ime domena trećeg nivoa i deo je domena najvišeg nivoa. Na primer, blog.websajtmarketing.com i internetmarketing. websajtmarketing.com su poddomeni glavnog domena.

Najčešći primer poddomena je:

http://www. websajtmarketing.com → „www” je poddomen

http:// websajtmarketing.com → nema poddomen

9 pravila za kreiranje domena

Pretraživači uzimaju u obzir ime domena pri rangiranju rezultata pretrage.

1. Dozvoljeni znakovi u domenu su slova engleskog alfabeta A-Z, brojevi 0-9 i crtica (-).

Iako dozvoljena, crtica (-) nije popularna za Google pretraživač.

2. Mogu se upotrebljavati i velika i mala slova, ali praksa izbegava korišćenje velikih slova

3. Prilikom izbora domena, u njega je najbolje ukljčiti ključne reči koje korisnici interneta ukucavaju u pretraživač − ključne reči koje najbolje opisuju vaš biznis. Znači, bolje je reći www.sigurnosnavrata.rs  i www.pvcalustolarija.com nego www.talaris.rs (Talaris engineering − preduzeće koje radi sigirnosna vrata i bavi se ugradnjom pvc stolarije)

Ime domena je tekst koji će drugi korisnici interneta upotrebljavati kao linkovani tekst kada postavljaju link ka vašem web sajtu. Ključne reči u tekstu za link igraju značajnu ulogu u rangiranju i prikazivanju rezultata pretraživanja. Samim tim i ključne reči u imenu domena imaju  veliki značaj za poziciju sajta na Google-u. Neki SEO stručnjaci kažu da ključna reč u samom domenu dovodi već do druge strane pretraživača.

4. Što imate kraće ime domena, to bolje. Ako možete, prilikom izbora domena odaberite kratko ime, koje se lako pamti i lako unosi. Kratka imena se lakše pamte, a i manje su greške u kucanju.

5. Kad neko čuje ime domena po prvi put, trebalo bi da može da iz prve sazna o čemu se radi na sajtu. Znači, ne npr www.vitalis.com, nego www.zdravahrana.com. Vitalis je brend, a zdrava hrana ključna reč koju korisnici ukucavaju.

6. Poddomeni ili podfolderi. Ako se pokreće blog , koji je odličan alat za privlačenje posetioca na sajt, bolje je staviti ga u podfolder nego u poddomen. Npr. podfolder: www.obukeikursevi.com/blog/  je bolje rešenje od poddomena: blog.obukeiursevi.com. Poddomen se može koristiti recimo  kod višejezičnih sajtova, npr sr.obukeikursevi.com

7. Koristite alate za izbor domena. Proverite pretraživače slobodnih domena kao što su loopia.rs, verat.net, beotel.rs ili Registar nacionalnog domena Srbije (RNIDS, www.rnids.org). Loopia ima odličan pretraživač slobodnih domena.

Slika 7. Registar nacionalnih internet domena srbije

8. Kupite domene najvišeg nivoa (TLD). Najbolje je registrovati .com ili .rs top level domen. Ne preporučuje se kupovina domena lošijeg kvaliteta kao što su .biz i .info (vrlo loše kotiran na Google pretraživaču).

9. Imena domena koja sadrže više od 3 reči treba da razdvojiti crticama. Međutim, Google preporučuje izbegavanje upotrebe crtica u samom imenu domena. To dalje znači da ime domena treba da sadrži najviše 3 reči.

6 najvažnijih preporuka za pisanje URL adrese

URL (skraćenica za Uniform Resource Locator) je web adresa strane ili nekog drugog resursa na internetu, npr. slika ili dokument. URL adrese opisuju web strane i sajtove posetiocima i pretraživačima. Zato je važno da budu razumljive i optimizovane za pretraživače i posetioce. Pravilno napisane web adrese mogu da vam pomognu da se bolje pozicionirate na pretraživačima za ciljane ključne reči i povećate posećenost web sajta. Uzmimo za primer sledeće dve URL adrese:

http://www.wikipedia.com/index.php?id_sezione=360&sid=3a5ebc944f41daa6f849f730f1

http://rs.wikipedia.com/književnost/ivoandric

Prva nam ne govori ništa o sadržaju koji možemo da pronađemo na datoj web strani. Iz druge web adrese možemo da zaključimo da na njoj možemo da pronađemo informacije o književniku Ivi Andriću. Važno je imati na umu da se URL adrese prikazuju kao deo rezultata pretrage odmah ispod naslova i opisa strane (Title taga i description taga).

Izgled url adrese

Izgled URL adrese

Najvažnije saveti kjih se morate držati prilikom pisanja URL adrese su:

1. Ograničite broj reči u URL adresi na tri do pet.

2. Upotrebljavajte relevantne ključne reči u URL adresama koje dobro opisuju sadržaj strana na koje se odnose. To može da vam pomogne da se bolje pozicionirate na pretraživačima i privučete više posetilaca na web sajt.

3. Pišite što kraće, jednostavnije i opisnije URL adrese da bi posetilac koji vidi samo URL mogao da zaključi o čemu se radi na web strani i šta može da očekuje da će pronaći tamo.

4. Što se tiče maksimalne dužine URL adrese, preporuka je do 2.048 karaktera. Npr. brauzer Internet Explorer ne može da učita web adresu koja ima više znakova.

5. Za razdvajanje reči treba koristiti srednju crtu. Ne preporučuje se upotreba donje crte (_) u URL adresi, kao ni razmaci ili drugi znakovi.

6. Kreiranje statične umesto dinamičnih web adresa. Dinamične URL adrese obično sadrže znakove kao što su “=”, “&” and “?”. Dinamične URL adrese nisu razumljive posetiocima, tako da će manji broj kliknuti na njih u rezultatima pretrage. Isto tako, Google pretraživač sporije indeksira dinamičnu nego statičnu web stranu. Prosto, potrebno mu je više vremena da zaključi o čemu se radi na toj web stranici.

Bogdan Kalušević je IT menadžer, programer, web i grafički dizajner. Njegova glavna specijalnost jeste izrada modernih i funkcionalnih web stranica i SEO, odnosno prilagođavanje web sajta svetskim pretraživačima (Google, Yahoo, Bing...). Uradio je preko 150 web sajtova i SEO projekata, kako za domaće, tako i za inostrano tržište.

Više sa našeg bloga