Kako dodati Google Search Console u Google Shortcut Menu?

No Comments

Kako da vam Google Search Console shortcut (Webmaster Tools) bude uvek na dohvat ruke? Ovo nije nova opcija, ali mnogi ne znaju za nju. Proces je vrlo jednostavan i svako može da doda WMT na svoj Google nalog.

Kako dodati Google Search Console u Google meni?

Da biste dodali Google Search Console (GSC) u Google meni na svom nalogu, potrebno je da se ulogujete u GSC i desnim klikom na meni u gornjem desnom uglu otvorite padajući meni. Tada će vam se pojaviti opcija da dodate prečicu “Webmaster Tools“, koju treba da izaberete.

Google Search Console shortcut

Nakon toga opcija WMT će biti deo vašeg Google naloga. Veoma jednostavno, zar ne?

WMT u Google nalogu

Šta je Google Search Console?

Google Search Console ili Webmaster Tools je besplatan Googlov servis koji vam pomaže da pratite performanse svog sajta i njegovo ponašanje u pretrazi i shvatite kakvo je opšte stanje vašeg sajta i šta se dešava na njemu u svakom trenutku. Ovo je jedan veoma koristan alat pomoću kojeg direktno komunicirate sa Googlom. Možete podešavati crawl rate, videti koje stranice su indeksirane, za koje reči se vaš sajt pojavio u pretrazi ili podesiti kako želite da se vaš sajt prikazuje u pretrazi (sa www ili bez www).

Evo još nekih od podataka koje možete videti u Google Search Console:

1. Sabmitovanje sitemaps
2. Listu internih i externih linkova
3. Robots.txt file
4. Listu ključnih reči i stranica koje se prikazuju u rezultatima pretrage (možete videti broj impresija, klikova, prosečnu poziciju i CTR)
5. Možete dobiti obaveštenje od Googla o eventualnim penalima (manual penalty)
6. Listu stranica koje Googlebot nije mogao da crawluje

Webmaster Tools: brzo i lako do dobrog SEO-a

Webmaster Tools je izuzetno lak za korišćenje i pomaže pri optimizaciji sajta, kao i što vam govori da li ste na dobrom putu, šta radite dobro, a šta je ono što bi trebalo da poboljšate na sajtu i kako da unapredite svoje SEO strategije. Zaista, ako niste do sada, vreme je da počnete da koristite Google Search Console.

Slavica Nikolić je SEO specialist sa preko 8 godina iskustva u svim aspektima on-page i off-page optimizacije. Glavni fokus su joj SEO auditi, e-commerce i internacionalni SEO, a najviše uživa dok radi backlink audite. Autor je blog postova za websajtmarketing.com i odgovorna za sve marketinške aktivnosti kompanije.

Više sa našeg bloga