Kako napisati Title tag, savršen i za Google i za korisnike?

No Comments

Svi se pitamo kako izgleda savršen title tag? Da li da upotrebimo i glavnu ključnu reč i njenu varijantu u title-u? Da li da brend stavimo na kraj? Da li ključna reč ide na početak? Da li da uključimo i lokaciju?

Primarna ključna reč | Sekundarna ključna reč – Brend

Da biste zasigurno znali šta je ono što je najbolje za title tag za neku stranicu, jeste da testirate, pratite metrike, testirate i pratite metrike. I opet testirate. Tako je to u SEO-u.

Optimizacija Title tag-a za pretragu

Većina SEO stručnjaka će vam reći da je idealno da title tag započnete glavnom ključnom reči, a brend da stavite na kraj, ukoliko se odlučite da ga uopšte upotrebite. I ovo i jeste idealan način za pisanje tagova. Međutim, ukoliko vam title, kreiran po ovakvoj preporuci i ne donosi posete, onda i nije baš idealan.

Optimizujte Title tag za korisnikedobro optimizovan title tag

Ono što Google želi, jeste da title tag koji ste napisali privuče ljude da kliknu, da slete na vašu stranicu i tamo pronađu ono što su tražili. Iz tog razloga Google ponekad i sam menja title koji ste vi napisali, tj. prikazuje u pretrazi drugačiji od onog koji ste vi zadali.

Bitno je da pokušate da uđete u glavu svojih potencijalnih korisnika, da zamislite kako će oni reagovati na informacije i koje su to informacije koje će biti okidač za klik. Ukoliko će pojava vašeg brenda iskazati autoritet u odnosu na konkurenciju, onda je zasigurno da brend treba da uključite u title. Šta se dešava sa lokacijom? Da li uključiti i lokaciju? Ukoliko je lokacija bitna za iskustvo korisnika, odnosno ukoliko ste zubna ordinacija ili restoran, definitivno je da treba da uključite lokalitet u title, ali ukoliko ste modni bloger, lokacija i ne igra veliku ulogu i njeno uključivanje će vam samo oduzeti dragocene karaktere.

Sledeće o čemu treba da vodite računa jeste da razmišljate sa kog uređaja najčešće dolaze vaši korisnici. Ako ste npr. restoran i korisnici najčešće pretražuju najbolje restorane sa mobilnog telefona, onda je preporučljivo da ime restorana stavite na početak.

Meta description i unutrašnje stranice web sajta

Ne zaboravite da dodate bitne informacije u meta description. Veoma važan podatak koji treba da zapamtite je da koliko god kratak prostor bio za title, toliko je meta description zahvalan za prikaz svih neophodnih informacija. Važne informacije koje niste stavili u title, definitivno stavite u meta description. Slobodno stavite bitne ključne reči i lokaciju na početak. Iako je najčešće naslovna stranica i najbitnija, nemojte zaboraviti da optimizujete i ostale, unutrašnje stranice, jer su i one podjednako bitne.

I da se vratimo na početak, na testiranje i praćenje metrika. I pored svih ovih saveta, CTR i prosečna pozicija stranice će vam reći šta je idealan title tag. Ono o čemu treba da vodite računa je:

1. Da li je stranica izgubila poziciju nakon promene?seo optimizacija - testiranje

2. Da li se smanjio ili povećao CTR?

Praćenje preporuka za dobru optimizaciju je važno, ali ne zaboravite da je testiranje i praćenje metrika ono što je neophodno u SEO-u. Kombinacija ova tri faktora je dobitna.

Optimalna dužina title-a i meta description-a

I još jedanput da se podsetimo idelne dužine title-a i meta description-a.

Title: 50-60 karaktera (600 px širina)
Meta description: do 320 karaktera

Nemojte zaboraviti i Mobile-First index koji nam se bliži i kojim će rangiranje na mobilnoj pretrazi ujedno biti i rangiranje koje će važiti i na desktop pretrazi. Broj karaktera u title-u i description-u u mobilnoj pretrazi je još kraći nego u desktop pretrazi, te je preporuka da sve važne informacije i ključne reči stavite u meta description u prvih 130 karaktera.

Slavica Nikolić je SEO specialist sa preko 8 godina iskustva u svim aspektima on-page i off-page optimizacije. Glavni fokus su joj SEO auditi, e-commerce i internacionalni SEO, a najviše uživa dok radi backlink audite. Autor je blog postova za websajtmarketing.com i odgovorna za sve marketinške aktivnosti kompanije.

Više sa našeg bloga