On-page optimizacija: 16 koraka do savršeno optimizovane stranice

No Comments

Da li se pitate zašto su kompanije sve više i više zainteresovane za optimizaciju sajtova za pretraživače (SEO)? Odgovor je jednostavan: ukoliko od samog početka odredite pravu SEO strategiju i pridržavate se osnovih pravila optimizacije, u roku od par meseci ćete dobiti besplatan saobraćaj sa Googla. Višegodišnji besplatni saobraćaj. A ako nastavite da primenjujete SEO tehnike na svom sajtu, višegodišnji se može pretvoriti u doživotni besplatni saobraćaj. A to znači više posetilaca i povećanje prodaje uz minimalna novčana ulaganja.

Danas ćemo vam predstaviti On-page optimizaciju, koja je osnova svakog web sajta i bez nje sajt nema mnogo šanse da se dobro rangira na pretraživačima. On-page SEO ima dva cilja. Prvi je da sadržaj koji kreirate zadovolji potrebe vaših čitalaca ili korisnika, a drugi je da isti taj user friendly sadržaj kreirate tako da bude i SEO friendly, da bi ga pretraživači lako razumeli. Dakle, kada pišete sadržaj neka vam ove dve bitne stvari budu na pameti – User friendly & SEO friendly sadržaj.

On-page optimizacija: savršena strategija za privlačenje pažnje i korisnika i Googla

Za sve one koji žele da poboljšaju kvalitet svog sajta i dovedu veći broj korisnika iz organske pretrage, a ne znaju kako, kreirali smo ovu jednostavnu on-page SEO checklist-u. Ukoliko niste sigurni šta je osnova dobre optimizacije i koji elementi treba da budu pokriveni, a ujedno ste u potrazi za praktičnim savetima za dobru on-page optimizaciju sajta, onda će vam ovaj vodič biti od izuzetno velike koristi. Kada planirate da podignete web sajt, kreirate neku stranicu, ili želite da poboljšate već postojeću, pratite korake sa ove on-page SEO ček-liste i pomozite Googlu da bolje shvati vaš sadržaj. Primenite savete sa ove liste i u vrlo kratkom roku ćete videti poboljšanja u performansama same stranice, promene u rangiranju i povećanje posete sa Googla.

osnova on-page optimizacije

Predstavljamo vam On-page SEO checklist:

  • Pre svega, uradite istraživanje ključnih reči (uključujući Long tail i LSI ključne reči) i odredite glavnu ključnu reč kojom ćete optimizovati stranicu

1. Optimizujte URL tako da se u njemu nalazi glavna ključna reč

2. Optimizujte titles svih stranica, uključujući i naslovnu stranicu. Ovde možete pronaći naš vodič za savršenu optimizaciju title taga.

3. Optimizujte meta description svih stranica, uključujući i naslovnu stranicu

4. Uradite proveru i optimizaciju H1 tagova na celom sajtu, uključujući i naslovnu stranicu

5. U uvodni pasus obavezno ubacite glavnu ključnu reč i boldujte je

6. Uradite proveru i optimizaciju H2 tagova i optimizujte ih ključnim rečima, sinonimima i varijantama

7. Optimizujte slike (veličina slike, alt text, naziv slike)

8. Upotrebite italic za ključnu reč ili njenu varijantu

9. Kreirajte sadržaj pisan copywriterskim tehnikama od minimum 500 reči uz upotrebu varijanti, sinonima, LT i LSI keywords

10. Uradite proveru i optimizaciju H3-H6 tagova i optimizujte ih ključnim rečima, sinonimima i varijantama

11. Optimizujte logo (ime, alt text i veličina)

12.Vodite računa o formatiranju teksta, koristite bullets i brojeve da bi tekst bio pregledniji i lakši za čitanje

13. Optimizujte video i druge multimedijalne elemente

14. Kreirajte site map i dodajte u Google Search Console

15. Proverite i eventualno poboljšajte strukturu internog linkovanja

16. Proverite i eventualno poboljšajte strukturu eksternog linkovanja

On-page SEO: Zaključak

Ove tehnike su samo neki od načina koje možete iskoristiti da poboljšate performanse svog sajta. Bitno je da primenite sve ove savete pri optimizaciji, jer ukoliko koristite samo neke od njih, uticaj na rangiranje neće biti velik. Primenom ovih saveta ćete poboljšati performanse stranica, olakšaćete pretraživačima skeniranje celokupnog sajta i sadržaja na njemu i povećaćete vrednost unutrašnjih stranica koje će početi da se rangiraju za bitne ključne reči iz vaše niše. Primena ovih tehnika nije posao za jedan dan. Posvetite svom sajtu pažnju, potrudite se da ispoštujete pravila za dobru on-page optimizaciju na svakoj stranici sajta i uspeh neće izostati.

 

 

Slavica Nikolić je SEO specialist sa preko 8 godina iskustva u svim aspektima on-page i off-page optimizacije. Glavni fokus su joj SEO auditi, e-commerce i internacionalni SEO, a najviše uživa dok radi backlink audite. Autor je blog postova za websajtmarketing.com i odgovorna za sve marketinške aktivnosti kompanije.

Više sa našeg bloga