Šta je Black hat SEO?

No Comments

Termin Black hat potiče iz američkih kaubojskih filmova gde su “loši momci” nosili crne šešire dok su “dobri momci” bili oni sa belim šeširima. Black hat SEO predstavlja primenu agresivnih SEO tehnika radi manipulacije internet pretraživačima u cilju poboljšanja pozicije i vidljivosti sajta u pretrazi. Ove tehnike SEO-a su usmerene samo ka zadovoljavanju potreba pretraživača (ne i korisnika) i u direktnom su sukobu sa uslovima korišćenja pretraživača odnosno protivne su Google’s Webmaster Guidelines. Iako sprovođenje ovakvih tehnika dovodi do brzog uspeha, odnosno povećanja pozicija u pretrazi i porasta saobraćaja ka sajtu, ovaj uspeh je kratkog daha.

Zašto treba izbegavati Black Hat strategije?

Bolja pozicija u pretrazi na Googlu dovodi do veće vidljivosti sajta, većeg auditorijuma i porasta broja poseta, a samim tim i do veće zarade. Primenom spam tehnika ovakav rezultat će veoma brzo biti dosegnut. Međutim, gledajući na duge staze ovakve taktike će dovesti do Google penala, pada pozicija, pa čak i do izbacivanja sajta iz Google indeksa. Mnogi se koriste Black hat tehnikama u želji da lako i brzo stignu do uspeha i zarade, ali ukoliko planirate da poslujete duže vreme, ove SEO strategije nikako nisu preporučljive.

Koje su to Black Hat SEO taktike?black hat strategije

Neke od Black hat SEO taktika koje definitivno treba da izbegavate su:
1. Keyword stuffing – nagomilavanje ključnih reči. Ova taktika podrzumena ponavljanje i dodavanje ključnih reči tamo gde nema nikakvog smisla da stoje. Ovakvo nagomilavanje ključnih reči smanjuje kvalitet sadržaja koji postaje nezanimljiv čitaocima.
2. Invisible text – dodavanje nevidljivog teksta je tehnika pri kojom dodajemo tekst (ključne reči) u istoj boji kao što je pozadina stranice, tako da su nevidljive čitaocima, a vidljive Googlu.
3. Linkovi sa direktorijuma i bookmark sajtova lošeg kvaliteta.
4. Nerelevantne ključne reči – dodavanje nerelevantnih ključnih reči u sadržaj.
5. Link Farms, Link Wheels ili Link Networks – web stranice/sajtovi kreirani samo da bi se sa njih linkovalo ka drugim sajtovima.
6. Automatski generisan sadržaj – ovo je sadržaj koji se prevodi ili kreira mašinski, bez ikakve ljudske revizije pre objave.
7. Link Schemes – kreiranje linkova u cilju manipulacije pozicijama na Googlu (kupovanje ili prodaja linkova, razmena linkova, gostujući postovi, korišćenje automatskih servisa za kreiranje linkova ka sajtu).

Da li treba prijaviti Black hat SEO?

Ukoliko je vaš sajt pogođen negativnom SEO kampanjom (Negative SEO), napadnut je nekim virusom ili ukoliko u rezultatima pretrage primetite spam rezultate, možete prijaviti Black hat SEO kroz Google Search Console. Vodite računa da ukoliko se konkurencija prirodnim putem rangira bolje od vas, to ne spada u spam. Lažno prijavljivanje konkurencije se može smatrati spam tehnikama SEO-a.

Ukoliko gradite svoj brend i reputaciju i započinjete biznis, nemojte se samo fokusirati na brzu zaradu i uspeh. Nemojte pribegavati black hat seo strategijama. Okrenite se kvalitetnom sadržaju i pouzdanim informacijama koje ćete pružiti korisnicima, okrenite se White hat strategijama, strpljivo gradite svoj web sajt i uspeh će biti zagarantovan.

Slavica Nikolić je SEO specialist sa preko 8 godina iskustva u svim aspektima on-page i off-page optimizacije. Glavni fokus su joj SEO auditi, e-commerce i internacionalni SEO, a najviše uživa dok radi backlink audite. Autor je blog postova za websajtmarketing.com i odgovorna za sve marketinške aktivnosti kompanije.

Više sa našeg bloga