Šta je zapravo SEO (optimizacija sajta za pretraživače)?

  • March 19, 2018
  • SEO
No Comments

Na koji način možemo uticati na proširenje biznisa? Koliki budžet nam je potreban za to i koje veštine je neophodno da posedujemo? Odgovor je jednostavan: SEO (search engine optimization) je besplatan i efektan spoj tehnika i veština koji će nam pomoći da se domognemo novih klijenata i povećamo prodaju.

Šta je SEO?

SEO ili optimizacija sajtova za pretraživače predstavlja niz tehnika i strategija koje se sprovode na web sajtu da bi sam sajt i sadržaj na njemu bili što vidljiviji u rezultatima pretrage. SEO nam pruža mogućnost da dođemo do potencijalnih klijenata/kupaca u trenutku dok se još uvek nisu odlučili za neku uslugu ili proizvod, nego su u fazi potrage za neophodnim informacijama.

Zašto je SEO bitan?

Ukoliko ne optimizujemo sajt za pretraživače, rizikujemo da izgubimo potencijalne klijente. Velika je verovatnoća da će se potencijalni klijent odlučiti za nekog od naših konkurenata jer se bolje pozicioniraju u rezultatima pretrage. Ukoliko neko traži informacije o uslugama ili proizvodima koje i sami nudimo, ono što želimo jeste da se pojavimo što više u pretrazi, kao jedan od najrelevantnijih rezultata za našeg potencijalnog klijenta. Istraživanja pokazuju da oko 60% saobraćaja iz Google pretrage, dolazi baš sa prva tri rezultata.

optimizacija sajta za google

Kako Google rangira sajtove?

Pretraživači koriste algoritme da odrede na kojoj poziciji će se neki sajt rangirati. Da bismo se rangirali na prvoj, umesto na petoj stranici Googla potrebno je da postanemo autoritet za ključne pojmove povezane sa našom sferom poslovanja. A kako ćemo postati autoritet? Tako što ćemo pratiti i poštovati određena pravila odn. faktore po kojima algoritmi funkcionišu. To su takozvani on-page i off-page faktori optimizacije. On-page tehnike obuhvataju kreiranje svežeg sadržaja za sajt, a u vezi su sa popularnim temama iz sfere poslovanja, dok off-page tehnike podrazumevaju prikupljanje što više kvalitetnih linkova sa drugih web sajtova koji će voditi ka našem sajtu.

Šta je potrebno da bismo započeli SEO (optimizaciju sajta)?

Dobro pozicioniranje u Google pretraživaču zahteva vreme, ali je veoma isplativo, naročito kada počne da nam pristiže kvalitetna i relevantna poseta od strane potencijalnih klijenata. Da bi se privukla specifična i relevantna publika, neophodno je kreirati i takvu vrstu sadržaja, sadržaj koji će dati odgovor na sva pitanja koja relevanta publika ima u vezi sa datim uslugama ili proizvodima. Da bi se na brz način plasirao sadržaj targetiranoj publici, neophodno je promovisati ga kroz newslettere i društvene mreže.

Koristite SEO tehnike kao jednu od glavnih internet marketing strategija i na dobrom putu ste da vodite uspešne poslovne online marketing kampanje.

Slavica Nikolić je SEO specialist sa preko 8 godina iskustva u svim aspektima on-page i off-page optimizacije. Glavni fokus su joj SEO auditi, e-commerce i internacionalni SEO, a najviše uživa dok radi backlink audite. Autor je blog postova za websajtmarketing.com i odgovorna za sve marketinške aktivnosti kompanije.

Više sa našeg bloga