Šta su to internet pretraživači? Razlika između organske i plaćene pretrage

No Comments

Kako funkcionišu internet pretraživači?

Internet pretraživači su specijalizovani programi koji pomažu ljudima da što brže pronađu informacije na internetu.

Pretraživači kontinuirano indeksiraju stranice web sajtova pomoću specijalizovanih „robota”, otkrivajući šta je novo na njima. Reči koje se nalaze na web stranicama i lokacija web stranice dodaju se u indeks. Kada neko, na primer, traži „kurs marketinga“, program za pretraživanje već ima listu stranica (kroz prethodno indeksiranje) na kojima se pominje izraz „kurs marketinga“.

Web stranice se zatim sortiraju prema relevantnosti, tj. prema određenim faktorima rangiranja, što zavisi od pretraživača. Razvrstavanje se vrši na osnovu raznih faktora. Neki pretraživači, kao Google, Bing i Yahoo često menjaju algoritam pretrage i često umeju da prilikom rangiranja uzmu i 500 faktora u obzir. Glavni kriterijumi relevantnosti jedne web stranice su:

  • Podudaranje ključnih reči sa upitom korisnika;
  • Broj hiperveza ili linkova koji vode ka web sajtu.

Najpoznatiji internet pretraživač gledano u svetskim okvirima je Google. Još treba spomenuti pretraživač Yahoo, koji dominira u USA, zajedno sa pretraživačem Bing, kompanije Microsoft.

Razlika između organske i neorganske, plaćene pretrage

Svi ovi vodeći internet pretraživači za ukucavanje raznih pojmova pokazuju 2 vrste rezultata:

  • organske rezultate pretrage i
  • plaćene rezultate pretrage (npr. Google Adwords reklame).

Organska strategija zasniva se na tome da vlasnik web sajta kreira sam sadržaj stranica web sajta upotrebom pravih ključnih reči  i na taj način smatra da će iz rezultata pretrage internet pretraživača dovesti korisnike da pogledaju šta on nudi. Ovakav način strategije karakterističan je i po tome što programi pretraživača – crawleri (crawler − program koji analizira internet stranice učitane od strane Spidera − robota) mogu brzo i jednostavno da pretrče preko sajta i izvrše indeksiranje sadržaja strana.

Plaćena strategija karakteristična je po tome što webmaster plaća marketinške programe koji mu daju mogućnost da se web sajt nađe u Sponsored Link. Postavlja se pitanje kolika može biti cena primene ove strategije SEO. Cena zavisi od popularnosti ključnih reči ili fraze za koju webmaster želi da reklamira sajt. Ovakva strategija linkova može se naplaćivati na osnovu broja klikova koje sajt dobije iz rezultata.

Na slici ispod prikazan je rezultat pretrage za rentiranje stanova u Beogradu. Prva četiri rezultata u pretrazi su plaćena, kao i linkovi sa strane, a organski prostor je sve ostalo.

Poslednja istraživanja pokazuju da se oko 75% klikova iz pretrage klikne u organskom prostoru, 25% u plaćenom prostoru.

Rezultati organske pretrage nepristrasni su i ne mogu se kupiti.

  • Rezultate organske pretrage korisnici vide kao postojanije, za razliku od plaćenih.
  • Plaćeni oglasi pokazuju se u rezultatima samo onoliko za koliko je njihovo objavljivanje plaćeno.

Glavna prednost pojavljivanja u organskim rezultima pretrage je da je to besplatan marketing. Pojavljivanje web sajta u organskim rezultatima pretrage rezultat je internet marketing znanja, a ne plaćenog internet marketinga. Osobe sa znanjem SEO optimizacije po pravilu spadaju u red najbolje plaćenih marketing stručnjaka. Plaćena pretraga, kao što joj i samo ime kaže, zahteva određeo trošenje novca iz planiranog marketing budžeta.

Važna karakteristika organske pretrage (SEO optimizacije) je da je to dugoročan proces. Jedna od velikih zabluda vlasnika web sajtova jeste uverenje da mogu brzo izaći na prvu stranu internet pretraživača. Proces postizanja adekvatne pozicije na prvoj strani pretraživača jeste kontinuiran proces, zavisi od mnogo faktora, potrebna je stalna aktivnost i rad po standardima odgovarajućeg pretraživača (npr. Google algoritam).

Dejana Spasojević, edukativni menadžer – diplomirala je novinarstvo na Fakultetu političkih nauka, ali se brzo nakon toga okrenula PR-u i internet marketingu kao omiljenim oblastima. Radeći kao direktor i saradnik za izradu i prodaju sajtova u firmi za računarsko programiranje “Leader Innovation doo”, Dejana se upoznala sa najpoznatijom platformom za izradu sajtova WordPress i svim prednostima internet marketinga. Svoja znanja je godinama usavršavala pohađajući kurseve internet marketinga i SEO optimizacije, a svoje veštine svakodnevno primenjuje u praksi.

Više sa našeg bloga