Upoznajte Google internet pretraživač

No Comments

Google (Gugl) pretraživač najpoznatiji je i najbolji internet pretraživač na svetu. Najbolji zato što sa velikom preciznošću prikazuje rezultate pretrage. Ova preciznost je rezultat kombinovanja ključnih reči i popularnosti linkova pri određivanju relevantnosti web stranica koje će biti prikazane u rezultatima pretraživanja. Prikupljanje informacija o web stranicama na Google pretraživaču odvija se po sledećoj proceduri:

1. Google pretraživač pravi kopiju web sajta. Kada ljudi traže informacije preko pretraživača, oni ne pretražuju web, već kopiju weba.

2. Izdvajaju se informacije;

3. Posle toga se kreira indeks (indeksiranje stranica);

4. Indeks se drži na serverima širom sveta.

ili

  1. Korisnik interneta pretražuje (ukucava ključnu reč, tj. šalje upit). Određuje se lokacija korisnika Gugla, kao i istorija njegovog ponašanja (ako ima Gugl nalog od pre, recimo Gmail nalog)
  2. Upit (ključna reč) upoređuje se sa indeksom.
  3. Gugl vraća dokumente koji se podudaraju sa upitom.
  4. Vrši se sortiranje, tj. rangiranje dokumenata.
  5. Sortirani dokumenti prikazuju se kao rezultati pretraživanja.
  6. Dokumenti se prilagođavaju lokaciji korisnika i istoriji pretraživanja.

Kako internet pretraživači kreiraju reziltate pretrage?

Rezultati pretrage mogu da se razlikuju prema tome da li imate svoj Gugl nalog (to jest, da li ste  ulogovani na Gugl) ili ne. Zato što Gugl uzima u obzir i prethodne Gugl pretrage korisnika interneta, kao  i istoriju pretraživanja.

google-wallpaper-searchGoogle mehanizam bazira se na takozvanom Pauku (Google spajder). Veoma čest izraz danas za Gugl pauk jeste i Gugl robot ili Google bot. Google robot pretražuje svet web sajtova i uzima deo sadržaja web strane na sajtu u svoju bazu.

Prikupljanje podataka zasniva se na velikom broju faktora, kao što su ranking stranice (Page Rank), hiperveze na web stranici (dolazni i odlazni linkovi), sadržaj na stranici, brzina sajta itd. Bilo koji od mnoštva faktora mogu uticati na učestalost popisivanja pojedinačnih sajtova. Ceo ovaj proces naziva se krouling  (crawling).

Posle popisivanja, dokumenta ili fajlova koji su prikupljeni radi bolje pretrage, moraju se složiti po nekim određenim kriterijumima. Slaganje po kriterijumima naziva se indeksiranje (indexing). Poslednja faza jeste analiza linkova – ranking (broj linkova, autoritet sajta, originalnost).

Google popisuje web stranice po unapred određenom algoritmu. Kompjuterski programi određuju koje sajtove će popisivati, koliko često i koliko web stranica će doneti od svakog sajta.

Iako Google robot popisuje na stotine miliona stranica, može da se desi da će neki od web sajtova biti preskočen. Kada Google robot propusti da popiše neki sajt, to je zato što:

  • Web sajt nije dobro povezan preko hiperlink veza sa drugim sajtovima na webu;
  • Sajt je postavljen (krenuo sa radom) nakon najnovijih popisivanja Google-a;
  • Dizajn web sajta otežava Google-u da efikasno popiše sadržaj web sajta (npr. web sajt je izrađen u Flash tehnologiji, Google pretraživač teško popisuje Flash sajtove);
  • Web sajt je u trenutku popisa od strane robota bio privremeno nedostupan ili postoji određena greška na sajtu ili web stranici.

Filozofija Google pretrage jeste da se sadržaj na internetu predstavi pošteno i tačno.

Ana Đorović je profesionalni kopirajter i internet marketing menadžer sa višegodišnjim iskustvom. Kao marketing menadžer kompanije Woodovia i kopirajter internet portala Belgradelive stekla je veliko iskustvo i usavršila svoju veštinu pisanja. Specijalnost su joj pisanje copywriting tekstova za web sajtove, kreiranje sadržaja za društvene mreže i izrada online reklama.

Više sa našeg bloga