Zašto je svež sadržaj bitan za sajt?

No Comments

Sadržaj web sajta je njegova najvažnija karakteristika. Zbog njega posetioci dolaze na sajt. Bez obzira koliko je lep dizajn vašeg sajta, sadržaj je taj koji će ih privući. I zbog kojeg vaš web sajt i postoji.

A sada zamislite da sajt uvek ostane isti. Da ne menjate ništa. Koliko dugo će privlačiti posete, da li će se posetioci vraćati na njega? Teško.

Zašto je to tako?

Kada ste poslednji put dodali nešto novo na sajt?

dodavanje novog proizvoda je svež sadržaj za sajt

 

Bez obzira da li su se vaši proizvodi ili usluge promenili ili ne, ažuriranje sajta vam može doneti višestruke koristi.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih priprema svežeg sadržaja za sajt treba da bude na listi vaših redovnih aktivnosti, a 2 osnovna su:

1. Posetioci očekuju da će sajt da bude „živ“
2. Redovno ažuriranje sajta je dobro za SEO – omogućiće da se bolje pozicionirate u google pretragama

1. Posetioci očekuju živ sajt

Sve što ste postavili na sajt je lepo i korisno, ali koliko puta možete čitati ili gledati istu stvar?

Da li su vama potrebne zastarele informacije?

Čak i ako je sadržaj vašeg sajta i dalje aktuelan, ako nije promenjen odavno izgledaće zastarelo. Za to vreme vaša konkurencija će redovno objavljivati nove tekstove, ubacivati nove elemente na sajt. I ako su tekstovi koje objavljuju isti kao vaši, činjenica da imaju nešto novo učiniće da izgledaju aktuelnije i relevantnije.

Da bi se zadržali postojeći i privukli novi posetioci, potrebno je redovno pripremati svež sadržaj za sajt. Pri tome, treba obratiti pažnju da sve što objavljujete bude jedinstveno, korisno i zanimljivo. Tekstovi treba da budu namenjeni samim posetiocima, da im pružaju informacije koje ih interesuju, da odgovaraju na eventualna pitanja i nedoumice.

2. SEO optimizacija: Google voli žive sajtove

Pozicija koju vaš sajt ima u rezultatima google pretraga ima ogroman uticaj na broj potencijalnih posetilaca web sajta.
Google i drugi pretraživači skeniraju svaku novu stranicu na webu. Sam proces dodavanja novih stranica u bazu pretraživača zove se indeksiranje. Algoritmi po kojima se ono izvodi su složeni i SEO optimizacija ima za cilj upravo da prilagodi vaš sajt tim algoritmima.

Što se češće dodaje svež sadržaj, povećava se mogućnost da se nova stranica brže indeksira. Zbog toga je redovno ažuriranje sajta poželjno da bi se uvećale šanse za dostizanje bolje pozicije u rezultatima google pretraga.

SEO optimizacija i rezultati google pretraga

Postavljanje novih tekstova na sajt je i prilika da se rangirate za više ključnih reči.

Svaki tekst koji je objavljen na vašem sajtu daje mogućnost da se sajt rangira za različite ključne reči. Više ključnih reči vam može pomoći da optimizujete vaš sajt za one koje su najrelevantnije za vaš posao.

Bonus – novi tekstovi na sajtu su odličan materijal za deljenje na društvenim mrežama

Ako koristite društvene mreže za promociju vašeg poslovanja, onda znate da morate biti aktivni. Ne možete otvoriti stranicu na Facebooku ili profil na Instagramu i ostaviti ga da stoji. Održavanje ovih profila je često teško upravo zbog nedostatka odgovarajućeg sadržaja.

Zato su novi tekstovi, fotografije, video snimci ili informacije koje dodajete na vaš sajt odličan materijal za deljenje na društvenim mrežama..

Kako da uvek imate svež sadržaj na sajtu?

Jedan od načina redovnog dodavanja svežeg sadržaja je pisanje bloga.

Svaki blog post generiše stranicu na vašem sajtu. Novu stranicu.

Objavljujte tekstove koje bi vaši posetioci želeli da čitaju. Koji im mogu biti korisni, informativni, zabavni. Dajte im ubedljive informacije o vašim proizvodima i uslugama. Uputite ih u koristi koje dobijaju vašim uslugama i zašto su im potrebne. Kada dajete dosta informacija potencijalnim klijentima vi im zapravo pomažete da donesu odluku i najverovatnije kupe vaše proizvode.

Ažuriranje sadržaja sajta pisanjem bloga

Svež sadržaj nisu samo reči, tekst koji unosite. On se odnosi i na izgled sajta, slike, videa, itd.

Pregledajte stare stranice i prilagodite ih vašim korisnicima. U tom smislu, možete menjati dizajn, dodavati nove fotografije, video snimke, menjati postojeće tekstove…

Dodajte linkove. Linkovi koji vode ka drugim stranama unutar vašeg sajta treba da budu prirodno uklopljeni i korisni.

Takođe, dodavanjem novih tekstova otvarate više mogućnosti za dovođenje linkova na njega. Linkovi koji dolaze sa drugih sajtova na vaš su jedan od najvažnijih elemenata za optimizaciju vašeg sajta.
Ako uzmemo u obzir sve ove koristi postaje jasno:

Ažuriranje sajta treba da se izvodi redovno

Redovnim dodavanjem svežeg sadržaja na sajt imaćete redovne posetioce, odličan materijal za deljenje na društvenim mrežama a SEO optimizacija tog sadržaja će vam obezbediti visoku poziciju u rezultatima google pretraga.

Izgradnjom takvog imidža, velika je verovatnoća da ćete vi i vaš web sajt biti doživljavani kao autoritet u svojoj branši.

A reputacija koju steknete na taj način će privući nove posetioce, koji će verovatno postati vaši klijenti.

Ako vaš web sajt ima potrebu za osvežavanjem, Web Sajt Marketing agencija vam može pomoći! Izrada sajta ne mora da bude bauk. Kreiraćemo jedinstveni sadržaj koji želi vaša ciljna publika i osigurati da vaš sajt ne bude optimizovan samo za pretraživače, već i svež.

Jelena je prevodilac i sudski tumač za italijanski jezik, a poslednjih godina se bavi SEO-om i kopirajtingom. Svoju karijeru započela je u Bosni i Hercegovini, a nastavila u Italiji. Bogato iskustvo koje je stekla kao prevodilac joj je omogućilo da na što bolji način približi tekst čitaocu, poštujući Google pravila, a sve u cilju da sadržaj što bolje plasira na vrh pretrage. Aktivni je autor blog postova za websajtmarketing.com.

Više sa našeg bloga